Rogale świętomarcińskie na 11 listopada. Najsłodszy symbol Poznania

  

Najsłodszy symbol Poznania - Rogale Świętomarcińskie 


Poznański rogal wypiekany jest z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, wanilii, cukru, orzechów, rodzynek, margaryny czy skórki pomarańczowej.

źródło: shutterstock 



Tradycja rogali świętomarcińskich narodziła się w Poznaniu w drugiej połowie XIX wieku. Ten regionalny przysmak jest nieodłącznym elementem obchodów dnia głównej ulicy miasta - Świętego Marcina, które to właśnie przypada na 11 listopada


Poznański rogal wypiekany jest z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku, wanilii, cukru, orzechów, rodzynek, margaryny czy skórki pomarańczowej. Natomiast jego kształt pochodzi od podkowy, którą według legendy, zgubił koń Świętego Marcina. Święty Marcin zaś jest symbolem dobroczynności, który zawsze szedł z pomocą bliźniemu.

Tradycja kultywowania jedzenia i dzielenia się wypiekami, przypada właśnie na dzień 11 listopada i jest obchodzona już od 1860 roku, kiedy to w Dzienniku Poznańskim pojawiała się reklama rogala świętomarcińskiego. 



widok z kamery na Stary Rynek w Poznaniu

źródło: widok z kamery na Stary Rynek w Poznaniu 


Według innego źródła, kształt rogali ma duży związek z królem Janem III Sobieskim. Król bowiem w 1638 roku wyruszył na Odsiecz Wiedeńską zdobywając wszystkie tureckie chorągwie zdobione półksiężycem, symbolem Imperium Osmańskiego. Być może na pamiątkę zwycięstwa w Bitwie pod Wiedniem, powstał ten słodki wypiek. 

Pewne jest, że tradycja wypieków rogali Świętego Marcina przetrwała wieki i kultywowana jest co roku 11 listopada. W tym dniu zjadanych jest ok 1 mln sztuk tego słodkiego wypieku. 


 


Redakcja poleca

TOP 5

Waszych ulubionych kamer

Kontakt

WebCamera Media Sp. z o.o.
ul. św. Filipa 23/4
31-150 Kraków

tel. +48 12 442 01 86

webcamera@webcamera.pl

Dołącz do nas