TOP 5
Waszych ulubionych kamer
Z dodatkiem owocu granatu, ogórków kiszonych, sera feta, orzechów włoskich lub awokado... Sałatkę z buraków można przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Warto to zrobić, ponieważ włączenie tego warzywa do diety, okazuje się bardzo cenne dla naszego organizmu. Sprawdź, jak przygotować sałatkę z buraków i dlaczego warto podawać ją częściej.
źródło: pixabay.com
Sałatka z buraków — dlaczego warto włączyć ją do diety?
Z burakiem gotowanym, jak i surowym startym na grubych oczkach naprawdę warto się zaprzyjaźnić. Buraka warto docenić przede wszystkim za bezcenne z punktu widzenia zdrowia naszego organizmu składniki odżywcze, jakie zawiera. Sałatkę z buraczków powinny jeść osoby, które chcą uzupełnić braki wapnia, potasu, magnezu i sodu. Po buraki powinny także sięgać osoby z niedoborami żelaza, karotenów, witamin z grupy B. Buraki zawierają również niewielką ilość witaminy C. Oczywiście więcej jej mają choćby cytryny, ale fermentowany burak ma kwasu askorbinowego już całkiem sporo. Sałatka z buraczków ćwikłowych to także cenne źródło foliantów ważnych dla pracy układu krwionośnego i nerwowego.
- chcą wzmocnić układ krwionośny, zmagają się z anemią; obecność przeciwutleniaczy zawartych w burakach poprawia przyswajanie tonu przez komórki, obniżają poziom homocysteiny, która może wywoływać choroby serca; buraki zapobiegają także zwapnieniu naczyń krwionośnych
- chcą obniżyć cholesterol — sałatki z burakami pomagają normalizować poziom cholesterolu, a także obniżają ciśnienie tętnicze krwi;
- chcą wzmocnić odporność organizmu
- cierpią na bezsenność — zawarty w burakach kwas foliowy ma działa uspokajająco, a ponadto buraki stanowią cenne źródło litu oraz magnezu poprawiających pamięć i koncentrację,
- zmagają się z podwyższonym ryzykiem nowotworowym — betaina, która zawarta jest w burakach, to silny antyoksydant, który chroni przed działaniem wolnych rodników, które często przyczyniają się do powstawania nowotworów.
Sałatka z buraków to tylko jeden ze sposobów, aby włączyć to warzywo do diety. Bardzo cennym napojem jest także kwas buraczany, który regularnie wypijany (zaleca się robienie tego przede wszystkim na czczo) nie tylko poprawia samopoczucie, ale także reguluje łaknienie, przyspiesza trawienie, napędza metabolizm i poprawia wchłanianie w przewodzie pokarmowym.
Sałatkę z buraków możesz przygotować na niezliczoną ilość sposobów. Idealnie będzie ona smakować z przygotowanym sosem na bazie octu balsamicznego i cytryny. Dobrze komponuje się także z klasycznym winegretem lub sosem na bazie musztardy. Wiele zależy od dodatków, a jakie podstawisz. Najpopularniejsze składniki, które pasują do sałatki z buraczków to: ser feta, ogórek kiszony, ziemniak pieczony/gotowany, orzech włoski, śledź a'la Matjas. Wśród lekkich i bardzo zdrowych dodatków do buraków świetnym rozwiązaniem jest rukola oraz awokado. Oczywiście nie chodzi o to, aby wszystkie te elementy wymieszać z burakami jednocześnie, natomiast z tego zestawu można komponować bardzo różnorodne sałatki.
Klasyczna sałatka z buraków z dodatkiem odrobiny octu, cytryny i pieprzu świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs oraz innych dań obiadowych. Można ją jednak zastąpić nieco bardziej oryginalnym dodatkiem, jakim może być carpaccio z buraka. Warzywa wystarczy ugotować lub upiec w piekarniku, a następnie pokroić na bardzo delikatne plastry. Te wystarczy ułożyć na spodzie przygotowanym z rukoli. Wszystko wystarczy delikatnie posypać odrobiną fety i drobno posiekanymi orzechami i delikatnie skropić winegretem. Nie dość, że całość wygląda, to i smakuje obłędnie.
Z gotowanych buraków możesz także przygotować bardzo smaczną i zdrową przekąskę do pracy. Buraki pokroić wystarczy w nieco większe kawałki, dodać do nich fetę, rukolę oraz ulubioną kaszę (np. jaglaną lub pęczak). Wszystko delikatnie wystarczy skropić olejem lnianym lub sosem na bazie balsamico. Taka przekąska to idealny lunch w pracy, którego wcześniejsze przygotowanie w domu nie zabiera zbyt dużo czasu.
Z buraków możesz przygotować także pyszną sałatkę ze śledziami. Te dwa składniki bardzo dobrze się ze sobą komponują. Tutaj najlepiej sprawdza się połączenie buraków, gotowanych ziemniaków, ogórków kiszonych cebuli i śledzi. Do tego idealnym rozwiązaniem będzie sos na bazie gęstej śmietany lub majonezu z dodatkiem cytryny, świeżego koperku, soli i pieprzu. Genialna propozycja na święta i nie tylko. Sprawdza się przede wszystkim zimą, ale smakosze sięgają po nią także poza sezonem.
Surowy burak nie jest wskazany dla wielu osób ze względu na wysoką zawartość cukru, natomiast od czasu do czasu można postawić na sałatkę z dodatkiem cytryny, surowego jabłka i sparzonych wrzątkiem rodzynek. To bardzo dobra propozycja obiadowa, która stanowi ciekawą odmianę dla klasycznej sałatki z buraków, jak i sałatki z czerwonej kapusty. Warto spróbować!
Waszych ulubionych kamer