Oscypek, rolada a może fuczki? Kulinarna podróż po Polsce.

  

Polska kuchnia jest pełna różnorodności, od wykwintnych dań po prostą wiejską kuchnię. Degustacja regionalnych specjałów podczas podróży po Polsce to niezwykła okazja do poznania kultury, tradycji oraz smaków różnych regionów kraju. Poznajmy niektóre z najbardziej charakterystycznych dań z różnych regionów Polski oraz miejsca, gdzie można ich spróbować.


źródło: shutterstock.com/licencja / Na zdjęciu tradycyjne bieszczadzkie proziaki.


Szlachcice z Podlasia

Od niepamiętnych czasów pierogi z nadzieniem ziemniaczanym znane były na terenie powiatów Węgrowskiego, Sokołowskiego i Siedleckiego. W przeszłości granica pomiędzy Mazowszem i Podlasiem przebiegała na rzece Liw, a miasta Węgrów, Sokołów Podlaski i Siedlce były częścią Podlasia, a nie jak to jest obecnie województwa mazowieckiego. Dlatego też pierogi te nazywano podlaskim lub podlasiakami.  

Farsz jest z surowych, tartych ziemniaków z dodatkiem duszonej cebuli, majeranku, soli i pieprzu. Zastanawiacie się pewnie, skąd taka nazwa. Przecież takie pierogi to tania i prosta kuchnia, a nie jakieś wytworne jedzenie.

Szlacheckość wynika z okrasy. Ma być mocno tłusta, na bogato. Duszona cebula, która jest smażona na wytopionym wieprzowym tłuszczu. Bardzo energetyczne danie. Wyróżnia je też rozmiar. Są ponad 2 razy większe od standardowych pierogów.

Kluski śląskie z roladą i modrą kapustą

To najbardziej znane danie kuchni śląskiej. Rolada wołowa z nadzieniem z boczku, ogórka kiszonego i musztardy podana z sosem pieczeniowym w zestawieniu z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą przesmażoną z boczkiem. 

To połączenie mięsnej soczystości z delikatnością klusek tworzy prawdziwy raj dla podniebienia. Rolady, zawijane starannie w mięsną otulinę, podawane są z aromatycznym sosem, który nadaje im niepowtarzalny smak.

Wszystkie składniki potrawy, to znaczy rolada, kluski śląskie i odpowiednio przygotowana kapusta, zostały wpisane przez Ministerstwo Rolnictwa na listę tradycyjnych polskich potraw regionalnych.


Zdjęcie z kamery na Rynek w Gliwicach 

Maczanka Krakowska

Na pierwszy rzut oka wygląda jak nietypowy burger, ale z burgerem nie ma zbyt wiele wspólnego. Z pewnością nie jest fast foodem, bo wszystkie produkty, z których jest wykonana są małopolskie i naturalne. 

Nie do końca wiadomo, jaka jest historia tego dania i skąd właściwie ono pochodzi, jednak w tradycji na stałe związało się z Krakowem. Street foodowy charakter to z kolei pozostałość po rzekomych źródłach maczanki. Złożone z niewielkiej ilości mięsa i sosu oraz suchej bułki danie miało być tanią i sycącą przekąską studentów.


zdjęcie z kamery na Wisłę i Zamek Wawelski w Krakowie 

Tradycyjny śledź po kaszubsku

Kaszuby słyną z przygotowywania potraw na bazie ryb, a tradycyjną potrawą znaną na całą Polskę jest śledź po kaszubsku. Przepis na tę potrawy zakorzeniony jest mocno w tradycjonalnej kuchni i znany jest od ponad stu lat. Tradycyjna ryba serwowana jest w towarzystwie cebuli, natki pietruszki i sosu pomidorowego.

Mówi się, że kaszubskie kobiety potrafiły zrobić śledzia na kilkaset sposób. Nic w tym dziwnego, mając na uwadze, że ryba ta bardzo dobrze komponuje się z rozmaitymi przyprawami, owocami, warzywami i dodatkami. Śledzie po kaszubsku szybko stały się popularne również w innych regionach. Współcześnie doceniają je ludzie z całej Polski. 

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi umieściło tę potrawę na liście regionalnych i tradycyjnych produktów


Zdjęcie z kamery na Krzyż Jezior Wdzydzkich na Kaszubach

Kwaśnica i oscypek z Podhala

Podhale, region otoczony majestatycznymi Tatrami, słynie z wyjątkowej kuchni góralskiej. Kwaśnica to zupa bardzo popularna na Podhalu. Przyrządzana na bazie kiszonej kapusty, mięsa i ziemniaków. Zgodnie z nazwą powinna być bardzo kwaśna, aby tłuszcz mięsny nie był dominujący w smaku. Ziemniaki do kwaśnicy gotuje się osobno. Nie dodaje się też innych warzyw (bo wtedy powstałby klasyczny kapuśniak).

Będąc na Podhalu trzeba koniecznie spróbować oscypka - serka wytwarzanego z mleka owczego. Oscypek ma charakterystyczny kształt i aromatyczny smak, który wywodzi się z tradycyjnych metod jego produkcji. Tworzy się go w drewnianych formach w kształcie wrzeciona. Następnie oscypki są wędzone i w ten sposób powstaje smakowita przekąska. 

Warto wiedzieć, że oscypki i bryndza podhalańska są chronione prawem, jako produkty regionalne. Oznacza to, że zostały określone wymiary oscypka, skład, także regiony, gdzie może być wytwarzany. 


Zdjęcie z kamery na Kotelnicę Białczańską i wypas owiec 

Plińce z pomoćką z Mazur

To autentyczne, tradycyjne danie Mazur, które można zamówić w niemal każdej regionalnej restauracji. Odwiedzając Krainę Tysiąca Jezior nie zawsze spotkamy się ze zwyczajową nazwą „Plińce z pomoćką”, a jedynie ze smażonymi plackami ziemniaczanymi z twarogiem

Jest to niezwykle prosta potrawa, jej przyrządzenie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Plińce przekładane są najczęściej plasterkami boczku. Całość polewana jest specjalnym sosem składającym się z twarogu, cebuli, czosnku i szczypiorku. 


Zdjęcie z kamery na Jezioro Niegocin na Mazurach 

Żurek i pyry z gzikiem. Wielkopolska

Wielkopolska, kraina otwarta i pełna tradycji, słynie z wybornych potraw mięsnych i zup. Żurek, gęsta zupa na bazie zakwasu, podawana z jajkiem i białą kiełbasą, to nieodłączna część kulinarnej tożsamości tego regionu. 

Natomiast pyry z gzikiem to nic innego jak gorące ziemniaki w mundurkach z masłem i twarożkiem doprawionym solą, pieprzem i cebulką.

Bieszczady – fuczki i proziaki

W kuchni bieszczadzkiej  znajdziemy dużo potraw z dodatkiem mięsa, serów i kapusty. Ten wspaniały regon szczyci się jednak wieloma smakołykami, których nie skosztujemy w innych górskich regionach kraju. 

Jeżeli zawitacie na bieszczadzką ziemię, koniecznie spróbujcie proziaków – malutkich, puszystych placuszków pieczonych i podawanych z dodatkiem masła lub twarożku. Ciasto wypiekane jest z dodatkiem sody, stąd nazwa potrawy (w bieszczadzkiej gwarze "proza" właśnie oznacza sodę). 

Lokalnym przysmakiem są także fuczki, czyli placki z kapustą przygotowywane z ciasta naleśnikowego. Skropione obficie gęstą śmietaną smakują wybornie.


Ujęcie z kamery na Zaporę w Solinie i bieszczadzkie widoki


Pozostaw swojego e-maila, a raz w tygodniu powiadomimy Cię o nowych treściach redakcyjnych czy ciekawych wydarzeniach które mają miejsce w branży turystycznej.
Adres e-mail:
Prosimy podać poprawny adres e-mail.
Wymagamy oświadczenia i akceptacji polityki prywatności.
Wymagamy wyrażenia zgody na przetwarzanie danych abyśmy mogli wysłać newsletter.

Redakcja poleca

TOP 5

Waszych ulubionych kamer

WebCamera Media Sp. z o.o.
ul. św. Filipa 23/4
31-150 Kraków

tel. +48 12 442 01 86

webcamera@webcamera.pl

"WEBCAMERA.PL"
ul. Floriańska 9A
34-120 Andrychów