TOP 5
Waszych ulubionych kamer
W domach gromadzimy rozmaite przedmioty, które bywają po prostu przydatne, zapewniają komfort lub dają przyjemność. Do najchętniej magazynowanych zapasów zalicza się oczywiście żywność. Aby móc z niej wygodnie korzystać, warto wprowadzić kilka praktycznych zasad, by produktów nigdy nie brakowało na półkach, a przy tym, by nie marnować żywności. Jak rozsądnie gromadzić zapasy? Na czym polega zasada FIFO? Gdzie przechowywać artykuły spożywcze w domu? Na te i inne pytania odpowiadamy w dzisiejszym tekście.
zdjęcie przesłane przez reklamodawcę
Zapasy żywności przydają się w różnych sytuacjach. Bywają nieocenione, gdy nagle potrzebuje się przygotować coś do jedzenia, a nie ma się ochoty na wycieczkę do sklepu. Dodatkowa żywność powinna się znaleźć w domu także z innych powodów. Trudno wyobrazić sobie funkcjonowanie bez niej w rozmaitych nagłych sytuacjach życiowych (choroba, trudności z wyjściem z domu), w razie jakichkolwiek awarii (np. problemów z zaopatrzeniem lokalnych sklepów), pandemii lub stanów klęsk żywiołowych. Zabezpieczenie żywności dla wszystkich domowników to jeden z kluczowych elementów nowoczesnego preppingu.
Jeżeli odpowiednio wcześniej zadba się o zgromadzenie zapasów, w wielu sytuacjach zyskuje się spokój i bezpieczeństwo zagwarantowania rodzinie posiłków, nawet w trudnych warunkach, gdy jest się z różnych powodów odciętym od zewnętrznych dostaw.
Podstawowa zasada gromadzenia zapasów dla domu zakłada kupowanie produktów o długim terminie przydatności do spożycia. Do tej kategorii można zaliczyć takie artykuły spożywcze, jak:
- kasza, ryż, makaron,
- konserwy (mięsne i warzywne),
- żywność liofilizowaną,
- dania w słoikach,
- orzechy,
- cukier, sól i inne przyprawy,
- kawa, herbata,
- woda.
Podczas planowania listy zakupów do spiżarni „na czarną godzinę” najlepiej stawiać na produkty lubiane przez wszystkich domowników, w ten sposób zmniejsza się ryzyko marnowania żywności. Spory wybór specjalnych produktów i opakowań do ich przechowywania można znaleźć w takich miejscach, jak preppers sklep Karaluch.
Dla zoptymalizowania działania spiżarni oraz ograniczenia strat żywność należy zużywać i wymieniać na nową. Warto w takim miejscu wdrożyć system FIFO, czyli First in, First Out. To bardzo prosta zasada, która skutecznie zmniejsza problem marnowania żywności. Oznacza bowiem, że to, co trafiło do zapasów jako pierwsze, jako pierwsze powinno też zostać zużyte.
Aby ułatwić sobie stosowanie się do tego systemu, trzeba zadbać o właściwe oznakowanie każdego produktu, a także ułożenie go na półkach w odpowiedni sposób. Pomocny potrafi okazać się też prosty arkusz czy aplikacja, w których kontroluje się daty przydatności do spożycia poszczególnych artykułów spożywczych.
Zapasy żywnościowe najczęściej przechowuje się w kuchennych szafkach lub wydzielonych spiżarniach. Umieszcza się ją w koszykach, skrzyniach czy szczelnych pojemnikach (mniejsze ryzyko dostania się do środka insektów) i układa na regałach. Warto zadbać o to, by w takim miejscu było chłodno i sucho, a także ograniczyć dostęp promieni słonecznych.
O czym jeszcze powinno się pamiętać? Dobrym rozwiązaniem jest rozdzielenie artykułów na niewielkie porcje – ułatwia to sprawne zużywanie ich i zmniejsza straty.
Również w przypadku gromadzenia zapasów żywnościowych dla domu trzeba zachować zdrowy rozsądek. Jednym z największych błędów jest kupowanie zbyt dużej liczby produktów, które później nie są zjadane. Problemem bywa również brak planu wykorzystania posiadanych zapasów oraz ignorowanie preferencji domowników. Warto kupować to, co lubi rodzina, a nie przypadkowe artykuły spożywcze o długim terminie przydatności.
Zbieranie zapasów żywności na wypadek klęsk żywiołowych, awarii czy pandemii wcale nie musi oznaczać jej marnowania. Wprost przeciwnie – precyzyjne planowanie uzupełniania zapasów oraz ich wykorzystywania na bieżąco potrafi poprawić zarządzanie realnymi potrzebami domowników, a w efekcie zapewnia lepszą organizację posiłków z posiadanych składników, mniejsze straty produktów i spore oszczędności, a przy tym zapas jedzenia w razie rozmaitych nieprzewidzianych sytuacji.
Waszych ulubionych kamer