TOP 5
Waszych ulubionych kamer
Dietetycy, specjaliści od suplementów i kosmetyków od lat powtarzają, jak ważne są naturalne antyoksydanty w codziennym jadłospisie oraz w pielęgnacji. Przede wszystkim te związki chemiczne o wyjątkowych właściwościach skutecznie hamują procesy starzenia, wykazują silne działanie przeciwnowotworowe oraz zapobiegają rozwojowi poważnych chorób. Najsilniejsze antyoksydanty znaleźć można w produktach żywnościowych, a na rynku nie brakuje także suplementów diety, które „wymiatają” wolne rodniki z organizmu.
zdjęcie przesłane przez reklamodawcę
W codziennej diecie niezbędne są cenne antyoksydanty. Pozwalają pozbyć się wolnych rodników, a tym samym opóźniają procesy starzenia się organizmu. Natura zadbała o człowieka i na półkach można znaleźć szereg produktów z najwyższej jakości związkami chemicznymi. Warto również pamiętać o tym, że współczesny człowiek jest narażony na działanie stresu oksydacyjnego, zanieczyszczeń i szeregu innych niesprzyjających czynników. Nie pomaga dieta oparta na fastfoodach, życie w ciągłym biegu oraz brak aktywności fizycznej. To te czynniki wpływają na powstawanie niebezpiecznych wolnych rodników. Doskonałym źródłem antyoksydantów są na przykład oleje roślinne oraz warzywa i owoce. Dietę warto także uzupełnić o produkty jak najmniej przetworzone. Dzięki temu minimalizuje się stres oksydacyjny, można zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia oraz wzmacnia się odporność organizmu.
Przeciwutleniacze to substancje, które są niezastąpione w neutralizowaniu wolnych rodników. Dzięki temu zatrzymują niekorzystne zmiany i pozytywnie wpływają na stan zdrowia. To najlepsze narzędzie do walki z infekcjami i innymi poważnymi chorobami. Poza tym świetnie likwidują stany zapalne w organizmie człowieka. Wyróżnia się antyoksydanty egzogenne i endogenne. Te drugie naturalnie występują w każdej komórce. Najsilniejszym przeciwutleniaczem jest glutation wytwarzany samodzielnie przez organizm oraz w niewielkich ilościach dostarczany w pożywieniu. Tak zwane prekursor glutationu znajdują się w owocach oraz warzywach, które nie są poddane obróbce termicznej. Wśród źródeł antyoksydantów warto więc wymienić awokado, kapustę, brokuły, cebulę, szpinak, czosnek, szparagi, melon, kantalupę, pomidory, marchew, grejpfruty, pomarańcze, cukinię, truskawki, orzechy włoskie, jajka. Przeciwutleniacze egzogenne natomiast są dostarczane z zewnątrz. To witamina E, C, A, nienasycone kwasy tłuszczowe, polifenole, selen i cynk, które należy wpisać do swojej codziennej diety.
W sklepach znaleźć można szereg produktów, które mają działanie antyoksydacyjne i chronią przed wolnymi rodnikami. W beta karoten bogate będą marchew, dynia, natka pietruszki, czerwona papryka, tłuste ryby, jajka, masło, szpinak, jarmuż, brokuły, borówki, brzoskwinie, morele, awokado, ananas, spirulina. Witaminę C zawierają acerola, czarna porzeczka, aronia, czerwona papryka, szpinak, szczaw, brzoskwinie, morele, jabłka, truskawki, dzika róża, kiwi, cytrusy, granaty, pomidory. Te ostatnie po obróbce termicznej zawierają bardzo dużo cennego likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Witaminę E znaleźć można w oliwie z oliwek, rafinowanych olejach roślinnych, orzechach, nasionach, pestkach, jagodach. W diecie powinny się też znaleźć nienasycone kwasy tłuszczowe (siemię lniane, oliwa z oliwek, nierafinowany olej lniany i rzepakowy, tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, algi morskie), polifenole, selen i cynk. Antyoksydanty są również w takich przyprawach jak kurkuma, imbir, cynamon.
Antyoksydanty są zawarte także w wielu suplementach diety. Oczywiście zawsze lepiej sięgać po owoce i warzywa oraz produkty pełnoziarniste, bo to najlepsze źródło przeciwutleniaczy. Z sezonowymi produktami nieco trudniej jest zimą i czasem warto sięgnąć po środki, które pomogą poradzić sobie ze stresem oksydacyjnym oraz usunąć toksyczne związki z organizmu. Lista produktów, po które warto jak najczęściej sięgać są oczywiście warzywa i owoce. Poza tym trzeba zadbać o to, by w diecie pojawiły się pestki i nasiona oraz gorzka czekolada. Do picia warto wybierać zieloną herbatę, mleko z kurkumą i okazjonalnie czerwone wino. Niezmiennie to właśnie dobre i pełnowartościowe jedzenie jest najlepszą metodą na wzmocnienie odporności, zatrzymanie młodości oraz poprawienie stanu skóry. Suplementy czy kosmetyki mogą jedynie ten efekt wzmocnić.
Zdolność neutralizowania wolnych rodników sprawia, że antyoksydanty stały się poszukiwanymi związkami i wielu producentów suplementów czy kosmetyków podkreśla pozytywne właściwości. Niezmiennie jednak warto pamiętać, że zdrowy tryb życia to proces, któremu zawdzięczać będziemy kondycję, świetny wygląd oraz zmienimy ryzyko niebezpiecznych chorób. I dlatego właśnie zamiast sięgać po cudowne tabletki lepiej zmienić nawyki. Wystarczy do codziennej diety wprowadzić więcej produktów bogatych w antyoksydanty oraz zadbać o różnorodność na talerzu. Potrawy lepiej jest gotować czy piec niż smażyć i warto unikać produktów wysoko przetworzonych. Nasz organizm doceni również dopasowaną do możliwości aktywność fizyczną oraz ograniczenie używek. A na pewno trzeba rzucić palenie.
Waszych ulubionych kamer